Artikel i Plastforum om Plastex tillverkning av sugrör

Med 11 extruderingsmaskiner och 8 formsprutningsmaskiner är Plastex i Skellefteå AB dominant framförallt inom området extrudering. David Burén, vd för koncernen, säger att året varit väldigt bra fram till Q3 2023.

2022 redovisade företaget en omsättning på extruderingsverksamheten på 63 miljoner kronor och 14 miljoner kronor på formsprutningsverksamheten.

– I början av året förlorade vi en stor kund i och med en brand, vilket ledde till ett stort omsättningstapp för oss, säger han.

Under året har Plastex bland annat samarbetat med företaget The Green Trust, som tagit fram hållbara sugrör av 81 procent fossilfri PLA från sockerrör. Målsättningen är att de nya sugrören ska ersätta dagens sugrör av papper, som är hellre än bra.

– Sugrören lanseras Q1 2024 inledningsvis på den svenska marknaden. Det är främst restauranger som ska ta in dem, men det finns en stor dagligvarukedja som är intresserad. Vi kommer extrudera 10-tals miljoner sugrör, vilket blir intressant, säger Burén.

På frågan om vad han tror om 2024 generellt för företagets del, säger han det är svårt att veta.

– Jag tror att det kommer vara en svacka fram tills sommaren, därefter hoppas jag på att det vänder uppåt igen, säger David Burén.

https://www.plastnet.se/article/view/1065438/sugror_av_hallbar_plast_gor_entre_i_sverige_2024

Rulla till toppen